afissa-melisokomia-10-2019-P1
Σε μια εποχή όπου παλιές πρακτικές ενδιαφερόντων τουρισμού έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους μέσα στη φθορά του χρόνου, ξεπηδούν νέες οι οποίες ενώνουν ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα μακριά από κάθε απρόσωπη υπόσταση και επαφή.

Ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά είναι η πρώτη προτεραιότητα και όχι ανομοιογενείς μάζες με μόνο κριτήριο την οικονομική τους δυνατότητα και την εφήμερη διασκέδασή τους με πακέτα χαμηλού κόστους και αμφίβολης ποιότητας χωρίς να αφήνουν κάτι το ξεχωριστό στο πνεύμα ή και την ψυχή του.
Διαφαίνεται λοιπόν πως έφτασε η ώρα να αλλάξουν και οι τουριστικές μας συνήθειες σε κάτι πιο ποιοτικό.

‘Εμείς στον ΣΠΕΔ έχοντας από χρόνια πιστέψει σε αυτή τη νέα κατεύθυνση ξεκινάμε τις εβδομάδες Εναλλακτικού Τουρισμού Κοινοτήτων για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να ανακαλύψουν μόνοι τους ένα κόσμο ευχάριστο αλλά και συνάμα πραγματικό μακριά από την εφήμερη εικονική πραγματικότητα.

Ξεκινάμε στην πανέμορφη Σιθωνία της Χαλκιδικής από 30/06/2019 έως 6/10/2019 ένα μαγικό ταξίδι γνωριμίας με τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών. Γιατί;… θα ρωτήσει κανείς. Επιγραμματικά λοιπόν του απαντούμε:

  • Σοβαρή μείωση χρόνου 5ετιας που απαιτείται για να παράγει κάποιος εισόδημα από μελίσσια
  • Ορθή γνώση υλικών μελισσοκομίας για αγορά εξοπλισμού, χωρίς σπατάλες σε άχρηστα που πωλούνται στο εμπόριο
  • Γνώση βοτανολογίας και χλωρίδας για κάθε εποχή του έτους και παραγόμενο είδος μελιού
  • Φυσική άσκηση στην ενασχόληση με μελίσσια αντί γυμναστηρίων και άλλων δαπανηρών γυμναστικών
  • Πρόσθετο δεύτερο ανεξάρτητο εισόδημα συμπληρωματικό για συνταξιούχους, κύριο για ανέργους
  • Διδάγματα ζωής από την οργάνωση και λειτουργία της κοινωνίας των μελισσών
  • Ανάπτυξη πνεύματος και πρακτικών κοινοτισμού και αυτοδιαχείρισης του όλου Προγράμματος στην καθημερινή αναδραστική σχέση διδασκόντων και συμμετεχόντων, που ως εμπειρία, βοηθά την υπόλοιπη ζωή όλων.
  • Στοιχεία οργάνωσης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣ. ΕΠ.) από τους συμμετέχοντες η γνωστούς τους στο ίδιο η άλλο αντικείμενα.
  • Συνταγές μαγειρικής με βάση το μέλι και γευσιγνωσία μελιών σε πάρτι συμμετεχόντων
  • Προοπτική επανάληψης της εβδομάδας σε ένα χρόνο με ενδεχόμενο να συγκροτηθεί μονιμότερη κοινοβιακή συμβίωση με ευρύτερη κοινή χρήση αγαθών, υπηρεσιών και γνώσεων από όσους το μπορούν, το θέλουν και το αντέχουν σε σχέση με την ατομικιστική καταναλωτική καθημερινότητα.

 

Ο μελισσοκόμος Θεοφάνης Βαράτης, εκπρόσωπος της Επιχείρησης “ΜΕΛΙΤΤΗΣ ΕΡΓΟΝ”, μας εξηγεί με απλά λόγια τη μελισσοκομία και τη χρησιμότητά της στα πλαίσια της εκδήλωσης “Γνωριμία με τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών” που διοργάνωσε ο ΣΠΕΔ (Σύμβουλοι Πρωτοποριακών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων τον φετινό Οκτώβριο.