Η παγκοσμιοποίηση τρίζει επικίνδυνα. Και μετά τι;

trump-america-first

του Πέτρου Χασάπη

Η παγκοσμιοποίηση, δηλαδή η επιβολή της διεθνούς οικονομικής ελίτ επί της πολιτικής εξουσίας των εθνικών κρατών, ξεκίνησε ως μια δυτική υπόθεση με κινητήρια δύναμη τις ΗΠΑ και πεδίο πειραματισμού απόλυτης εφαρμογής την ΕΕ και κυρίως την Ευρωζώνη.

Αντίθετα η ανατολική περιοχή (Ρωσία, Κίνα Τουρκία, Ιράν, Β. Κορέα κ.λ.π.), σε μεγάλο βαθμό, εννοούν να θέτουν την εθνική πολιτική εξουσία πάνω από τη διεθνή οικονομική ελίτ.

Ενώ έτσι είχαν τα πράγματα και ενώ φαινόταν ότι μια οικονομική ή πολεμική σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής, εύκολα θα έβαινε υπέρ της πρώτης, συνέβησαν τρείς καθοριστικές εξελίξεις, οι οποίες θέτουν τα πράγματα σε νέα βάση.

Πρώτον, παρατηρήθηκε ένα οικονομικό άδειασμα των ΗΠΑ με εξάπλωση των αμερικανικών κεφαλαίων σε όλη τη γη. Με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ, ενώ είναι πολεμικά ισχυρές, να έχουν εσωτερικό οικονομικό πρόβλημα, το δε δολάριο να κινδυνεύει να χάσει τη θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, οδηγώντας με μαθηματική συνέπεια στην αποκαθήλωση των ΗΠΑ ως κοσμοκράτειρας και στο μέλλον ανισχυροποίηση και συρρίκνωση.

Δεύτερον, στην ΕΕ, παρατηρούνται φαινόμενα αποσύνθεσης με κορυφαία έκφραση το Brexit, ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνουν εθνικές πολιτικές δυνάμεις που προτάσσουν την εθνική πολιτική εξουσία, έναντι της διεθνούς οικονομικής ελίτ. Η δε προσπάθεια, ακόμα μια φορά, της εθνικιστικής Γερμανίας για κυριαρχία της στην Ευρώπη και όχι μόνο, χαλάει την εικόνα της δυτικής παγκοσμιοποίησης και κάνει τους ευρωπαϊκούς λαούς να στρέφονται προς το εσωτερικό τους, προς προστασία των εθνικών τους συμφερόντων.

Τρίτον, τα εθνικά κράτη της Ανατολής, άρχισαν να ανεβαίνουν οικονομικά, να ισχυροποιούνται πολεμικά και ταυτόχρονα να θέλουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, ως εθνικές πολιτικές εξουσίες επί της διεθνούς οικονομικής ελίτ. Η ταυτόσημη αυτή επιδίωξη, φέρνει τις εθνικές πολιτικές εξουσίες τους ακόμα πιο κοντά σε έναν συνασπισμό εναντίον της δυτικής παγκοσμιοποίησης.

Η άνοδος του Τράμπ στην εξουσία, είναι μια προσπάθεια μαζέματος του “απλωμένου τραχανά” και ισχυροποίησης στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με ταυτόχρονη επιβολή της εθνικής πολιτικής εξουσίας επί της διεθνούς οικονομικής ελίτ. Είναι “λογικό” φυσικά να δέχεται ο Τράμπ ισχυρές απροκάλυπτες επιθέσεις από τη διεθνή οικονομική ελίτ, η οποία βλέπει το προπύργιο και όργανό της, δηλαδή την αμερικανική πολιτική εξουσία, να οδηγείται προς ανυπακοή στα κελεύσματά της.

Από τα πιο πάνω φαίνεται ότι η δυτική παγκοσμιοποίηση δέχεται επικίνδυνους τριγμούς, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνονται ανεξέλεγκτες δυνάμεις. Η δική μας θέση, δηλαδή η θέση ενός νέου εθνικού πολιτικού κινήματος, θα πρέπει να είναι φυσικά υπέρ της επικράτησης της εθνικής πολιτικής εξουσίας επί της διεθνούς οικονομικής ελίτ, με μια όμως πιο πέρα διαφορά. Ότι αυτή η πολιτική εξουσία δεν θα είναι αποκλειστικά στα χέρια των πολιτικών αντιπροσώπων, γιατί τότε πάμε στα ίδια από την αρχή, αλλά στα χέρια και των έλεγχο των εθνικών κοινωνιών, ώστε να περάσουμε σε μια νέα ιστορική φάση, αυτή των εθνικών δημοκρατικών κοινωνιών και όχι εκείνης των παλιών εθνικιστικών κρατών.

Πηγή: https://hassapis-peter.blogspot.gr

 

Ρήγας: Η επανάσταση είναι δικαίωμα και χρέος

feraios-dikaia-anthropou

Απόσπασμα από το επαναστατικό κείμενο του Ρήγα Φεραίου «Δίκαια του Ανθρώπου», που περιλαμβάνεται στο κείμενο που εκδόθηκε στη Βιέννη στα 1797 με τίτλο “Νέα Πολιτική Διοίκηση των κατοίκων….της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας”. Η επιμέλεια και η γλωσσική προσαρμογή έγινε από τον Γιώργο Πρίμπα.

Άρθρον 1. Ο σκοπός όπου απ’ αρχής κόσμου οι άνθρωποι συμμαζώχτηκαν από τα δάση την πρώτη φορά, δια να κατοικήσουν όλοι μαζί κτίζοντας χώρες και πόλεις, ήταν για να αλληλοβοηθιούνται και να ζούνε ευτυχισμένοι, και όχι να αλληλοτρώγονται ή να ρουφά το αίμα τους ένας. Τότε έκαμαν βασιλέα για να αγρυπνεί για τα συμφέροντά τους, για να είναι βέβαιοι στην απόλαυση των φυσικών δικαίων, τα όποια δεν έχει την άδεια να τους τα αφαιρέσει κανένας επί της γης.

Άρθρον 2. Αυτά τα φυσικά δίκαια είναι: πρώτον το να είμαστε όλοι ίσοι και όχι ο ένας ανώτερος από τον άλλο˙ δεύτερο να είμαστε ελεύθεροι, και όχι ο ένας σκλάβος του άλλου˙ τρίτο να είμαστε σίγουροι στη ζωή μας και κανένας να μη μπορεί να μας την πάρει άδικα και κατά τη φαντασία του˙ και τέταρτον την περιουσία που κατέχουμε κανένας να μη μπορεί να μας την αγγίξει, αλλά να είναι δική μας και των κληρονόμων μας.

Άρθρον 3. Όλοι οι άνθρωποι, Χριστιανοί και Τούρκοι, κατά φυσικό λόγο είναι ίσοι. Όταν φταίξει κάποιος, οποιασδήποτε θρησκείας και αν είναι, οποιασδήποτε κατάστασης, ο νόμος είναι ο αυτός για το πταίσμα και αμετάβλητος˙ ήτοι δεν τιμωρείται ο πλούσιος λιγότερο και ο πτωχός περισσότερο για το αυτό σφάλμα, άλλα ίσια ίσια.

Άρθρον 4. Ο νόμος είναι εκείνη η ελεύθερη απόφαση που συντάχθηκε με την συγκατάθεση όλου του λαού˙ ήτοι όλοι θέλουμε ότι ο φονιάς να φονεύεται, αυτός λέγεται νόμος, και είναι ο ίδιος για όλους μας στην απόδοση δικαιοσύνης˙ και πάλι άλλος που υπερασπίζεται, ήτοι όλοι θέλουμε να εξουσιάζουμε την περιουσία μας, κανένας λοιπόν δεν έχει την άδεια να μας πάρει δυναστικά τίποτα. Αυτός είναι νόμος, επειδή μονάχοι μας το δεχόμαστε και το θέλουμε. Ο νόμος υπάρχει έτσι ώστε πάντοτε να προστάζει ό,τι πράγμα είναι δίκαιο και ωφέλιμο στη «συγκοινωνία» της ζωής μας και να εμποδίζει εκείνο που μας βλάπτει.

Άρθρον 5. Όλοι οι συμπολίτες να δύνανται να έχουν πρόσβαση στις αξίες και τα δημόσια αξιώματα. Τα ελεύθερα γένη δε γνωρίζουν καμίαν αιτία προτίμησης στις εκλογές τους, παρά τη φρόνηση και την προκοπή˙ δηλαδή ο καθένας, όταν είναι άξιος και προκομμένος για μία δημόσια εργασία, να μπορεί να την αποκτήσει˙ απεναντίας δε, μη όντας άξιος αλλά χυδαίος, δεν πρέπει να του δίδεται γιατί, μη ξέροντας πως να την εκτελέσει, προσκρούει και βλάπτει το κοινό με την αμάθεια και την ανεπιδεξιότητά του.

Άρθρον 6. Η ελευθερία είναι εκείνη η δύναμη που έχει ο άνθρωπος στο να κάμνει όλα εκείνα ώστε να μη βλάπτει τα δίκαια του γείτονά του. Αυτή έχει ως θεμέλιο τη φύση, γιατί φυσικά αγαπάμε να είμαστε ελεύθεροι˙ έχει ως κανόνα τη δικαιοσύνη, γιατί η δίκαιη ελευθερία είναι καλή˙ έχει ως φύλακα το νόμο, γιατί αυτός προσδιορίζει έως πού πρέπει να είμαστε ελεύθεροι. Το ηθικό σύνορο της ελευθερίας είναι τούτο το ρητό: Μην κάμνεις στον άλλο εκείνο που δεν θέλεις να σου κάμνουν.

Άρθρον 7.Το δίκαιο του να φανερώνουμε τη γνώμη μας και τους συλλογισμούς μας, τόσον με την τυπογραφία, όσο και με άλλον τρόπον˙ το δίκαιον του να συναθροιζόμαστε ειρηνικά˙ η ελευθερία κάθε είδους θρησκείας, Χριστιανισμού, Τουρκισμού, Ιουδαϊσμού, και τα λοιπά, δεν εμποδίζονται με την παρούσα (σ.σ προτεινόμενη) διοίκηση. Όταν εμποδίζονται αυτά τα δίκαια, είναι φανερό πως αυτό προέρχεται από τυραννία, ή πως είναι ακόμη ενθύμηση του εξοστρακισθέντα δεσποτισμού τον οποίο αποδιώξαμε.

Άρθρον 8. Η ασφάλεια είναι εκείνη η προστασία η οποία δίνεται απ’ όλο το έθνος και το λαό στον κάθε άνθρωπο για τη φύλαξη του υποκειμένου του, των δίκαιών του και των υποστατικών του˙ δηλαδή, όταν βλάψει ένα μόνον άνθρωπο, ή πάρει άδικα τίποτε απ’ αυτόν, όλος ο λαός πρέπει να σηκωθεί κατ’ επάνω εκείνου του δυνάστη και να τον αποδιώξει.

Άρθρον 9. Ο νόμος έχει χρέος να διαφεντεύει την κοινή ελευθερία όλου του έθνους και εκείνη του κάθε ανθρώπου, κάτοικου σε τούτη την αυτοκρατορία, εναντίον της καταπίεσης και της καταδυνάστευσης των διοικητών. Όταν αυτοί διοικούν δίκαια, να τους διαφεντεύει˙ αν δε άδικα, να τους αποβάλλει.

Άρθρον 10. Κανένας άνθρωπος να μην εγκαλείται σε απολογία, να μη συλλαμβάνεται από τους ανθρώπους της δικαιοσύνης και να μη φυλακίζεται με άλλο τρόπον, παρά καθώς ορίζει ο νόμος˙ δηλαδή, όταν αποδειχτεί φταίχτης ο άνθρωπος και όχι κατά την φαντασία και τη θέληση του κριτή. Κάθε κάτοικος όμως, όταν κλιθεί στην κρίση, ή νόμιμα συλληφθεί από τους υπηρέτες της δικαιοσύνης, πρέπει να υποταχτεί αμέσως και να πηγαίνει να κριθεί˙ γιατί, αν αντισταθεί και δεν θέλει να πηγαίνει στη δικαιοσύνη, γίνεται φταίχτης˙ και είναι μεγάλο σφάλμα όταν ο νόμος καλεί κάποιον άνθρωπο, και εκείνος αντιστέκεται με το κακό και δεν υπακούει να πηγαίνει, όντας σίγουρος ότι δεν τιμωρείται, αν είναι αθώος.

Άρθρον 11. Κάθε επιχείρημα δυνάστη το οποίο ήθελε κάμνει εναντίον ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έφταιξε, και χωρίς προσταγή του νόμου να θέλουν να τον καταδικάσουν, εκείνο φαίνεται πως είναι μόνον από το κεφάλι του κριτή και έργο τυραννικό˙ ο άνθρωπος λοιπόν τον οποίον θέλουν να καταδυναστεύσουν με αυτόν τον τρόπον, έχει δίκιο και άδεια να αντισταθεί με όλη του τη δύναμη, να το αποβάλλει με βία και να μην υποταχθεί.

Άρθρον 12.Εκείνοι οι οποίοι εκδίδουν προσταγές, ή τυχόν θα τις υπογράψουν, ή τυχόν θα τις εκτελέσουν, ή τυχόν θα βάλουν άλλους να τις τελειώσουν, λέγοντας τους πως είναι πράγματα αναγκαία, χωρίς να έχει γνώση η διοίκηση, είναι φταίχτες και πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά.

Άρθρον 13. Κάθε άνθρωπος ο οποίος φαίνεται πως είναι αθώος, αν τον συκοφαντήσουν πως έφταιξε, μέχρι να βεβαιωθεί πως είναι φταίχτης, και είναι ανάγκη να συλληφθεί από τούς ανθρώπους της δικαιοσύνης, κάθε αυστηρότητα, όπως δέσιμο, ύβρεις, ξυλοδαρμοί, οι οποίοι δεν είναι αναγκαίοι δια την κατακράτηση του ανθρώπου εκείνου, μέχρι να κριθεί, να απαγορεύονται, και μόνον αφού αποδειχτεί φταίχτης, τότε να του εφαρμόζεται η τιμωρία, κατά πως προβλέπει ο νόμος.

Άρθρον 14. Κανένας άνθρωπος να μην κρίνεται και να μην τιμωρείται αλλιώς, παρά αφού ομολογήσει όλα του τα επιχειρήματα και αφού κατά τούς νόμους κλιθεί στην κρίση˙ και τιμωρείται τότε μόνον, όταν είναι ένας νόμος καμωμένος προτού να έχει κάμνει εκείνος το πταίσμα. Ο νόμος μάλιστα ο οποίος φτιάχτηκε να τιμωρήσει εγκλήματα τα οποία είχαν γίνει κατά τον καιρό όπου αυτός δεν είχε συσταθεί, λέγεται τυραννία˙ και το να τιμωρεί ένας νέος νόμος παλαιά εγκλήματα λέγεται ανομία. Λοιπόν ένας άνθρωπος πήρε το βόδι ενός άλλου, και μέχρι τη στιγμή κατά την οποία το πήρε δεν υπήρχε κανένας νόμος που να εμπόδιζε αυτήν την αρπαγή, εκδόθηκε έπειτα νόμος να μην αρπάζει ένας του άλλου πράγματα˙ ο άρπαγας δίνει πίσω το βόδι, μα όχι γιατί υποχρεώθηκε από το νόμο, επειδή αυτός δεν ήξερε πως η αρπαγή ήταν κακή.

Άρθρον 15. Ο νόμος πρέπει να προσδιορίζει σωφρονισμούς ακριβώς και αποδεικτικά αναγκαίους˙ οι σωφρονισμοί αυτοί να είναι ανάλογοι με το έγκλημα και ωφέλιμοι στην κοινή διαβίωση (“συγκοινωνία”) των πολιτών. Ήτοι, αν έδειρε κάποιον άλλο, να δαρθεί μα όχι να αποκεφαλιστεί.

Άρθρον 16. Το δίκαιο του να εξουσιάζει καθένας ειρηνικά τα υποστατικά του είναι εκείνο το όποιον ανήκει σε κάθε κάτοικο˙ συνεπώς να τα χαίρεται, να τα μεταχειρίζεται κατά την θέλησή του, να απολαμβάνει τα εισοδήματά του, τον καρπό της τέχνης του, της εργασίας του και της φιλοπονίας του, χωρίς να μπορέσει ποτέ κανένας να του πάρει με τη βία ούτε ένα λεπτό.

Άρθρον 17. Να μην είναι εμποδισμένο στους κατοίκους κανένα είδος εργασίας, τέχνης, γεωργίας, εμπόριο, ή οποιονδήποτε επιχείρημα ωφέλιμο στην κοινή διαβίωση˙ η φιλοπονία όλων των πολιτών μπορεί να εκτείνεται σε όλες τις τέχνες και τις μαθήσεις.

Άρθρον 18. Κάθε άνθρωπος να μπορεί να δουλεύσει σε έναν άλλον ως υπηρέτης, προσφέροντας τον καιρόν του στη χρήση εκείνου, δεν μπορεί όμως να πωλήσει τον εαυτόν του, μήτε άλλος να τον πωλήσει, επειδή και το υποκείμενό του δεν είναι σε μόνη την εξουσία του εαυτού του, άλλα και της πατρίδος. Ο νόμος δε γνωρίζει καμίαν υποδούλωση μήτε σκλαβιά και στους ίδιους τους δούλους˙ σώζεται μόνο μία υπόσχεση, να φροντίζει ο υπηρέτης για την εργασία του, και να είναι ευγνώμων προς εκείνον ο οποίος τον πληρώνει μισθό, ο οποίος δεν επιτρέπεται ούτε να τον βρίσει, ούτε να τον δείρει˙ αναιρεί όμως την συμφωνία, τον πληρώνει έως εκείνη τη στιγμή και τον αποβάλλει.

Άρθρον 19. Κανένας δε θα στερηθεί το παραμικρότερο μέρος των κτημάτων του χωρίς τη θέλησή του˙ αν όμως πρόκειται για δημόσια ανάγκη, όπως όταν ζητάει η πατρίδα τον κήπο του για να κάμνει αγορά ή άλλο κανένα κτήριο, τότε να αποτιμάται ο κήπος, να πληρώνεται ο ιδιοκτήτης, και έτσι να γίνεται η αγορά ή το κτήριο.

Άρθρον 20. Κάθε δόσιμο έχει να γίνεται μόνο για το δημόσιο όφελος και όχι για αρπαγές του ενός και του άλλου. Όλοι οι υπήκοοι έχουν το δίκαιο να συντρέξουν στη φορολογία (στο ρίψιμο του τεφτεριού), να αγρυπνούν στο σύναγμα των δοσιμάτων και να παίρνουν λογαριασμό απ’ εκείνον όπου τα σύναξε.

Άρθρον 21. Οι δημόσιες συνδρομές και ανταμοιβές είναι ένα ιερό χρέος της πατρίδας. Το κοινό χρωστά μία βοήθεια προς τους δυστυχείς συμπολίτες, τόσον στο να τους προμηθεύει να έχουν να εργάζονται, όσο και να δώσει τρόπον ζωής σ’ εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να δουλεύουν˙ όπως, ένας γεωργός μην έχοντας βόδια κάθεται αργός˙ η πατρίδα έχει χρέος να του δώσει και να τον συντρέχει, ώστε να τα πληρώσει˙ ένας σακατεύτηκε εις τον υπέρ πατρίδας πόλεμο˙ αυτή πρέπει να τον ανταμείψει και να τον θρέφει όσο ζει.

Άρθρον 22. Όλοι χωρίς εξαίρεση έχουν χρέος να γνωρίζουν γράμματα˙ η πατρίδα πρέπει να ιδρύσει σχολεία σε όλα τα χωριά για τα αρσενικά και τα θηλυκά παιδιά. Από τα γράμματα γεννιέται η προκοπή, με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη. Να εξηγούνται οι παλαιοί ιστορικοί συγγραφείς, εις δε τις μεγάλες πόλεις να διδάσκεται η γαλλική και η ιταλική γλώσσα, η δε αρχαία ελληνική να είναι απαραίτητη.

Άρθρον 23. Η κοινή επιβεβαίωση και σιγουριά του κάθε πολίτη συνίσταται στην ενέργεια όλων των πολιτών. Ήτοι να στοχαζόμαστε πως, όταν πάθει ένας τίποτα κακό, να αγγίζονται όλοι, και προς τούτο πρέπει να βεβαιώσουμε στον καθένα την μεταχείριση και την προφύλαξη των δικαίων του. Αυτή η σιγουριάς θεμελιώνεται πάνω στην αυτεξουσιότητα τού έθνους, ήτοι όλο το έθνος αδικείται, όταν αδικείται ένας μόνος πολίτης.

Άρθρον 24. Αυτή η αυτεξουσιότητα δεν έχει το κύρος, αν τα όρια των δημοσίων αξιωμάτων δεν είναι φανερά προσδιορισμένα από το νόμο και αν δεν είναι αποφασισμένο ρητά το να δίδουν λογαριασμό όλοι οι αξιωματούχοι.

Άρθρον 25. Η αυτοκρατορία είναι θεμελιωμένη στο λαό. Αυτή είναι μία, αδιαίρετη, απροσδιόριστη και αναφαίρετη. Δηλαδή ο λαός μόνον μπορεί να προστάζει, και όχι ένα μέρος ανθρώπων ή μία πόλη˙ και μπορεί να προστάζει για όλα χωρίς κανένα εμπόδιο.

Άρθρον 26. Κανένα μέρος του λαού δε μπορεί να ενεργήσει τη δύναμη όλου του έθνους˙ κάθε μέλος όμως του αυτοκράτορα λαού, συναγόμενο, έχει δίκαιον να πει το θέλημά του με μία σωστή ελευθερία.

Άρθρον 27. Κάθε άνθρωπος ο οποίος ήθελε αρπάξει την αυτοκρατορία και την εξουσία του έθνους ευθύς να φυλακίζεται από τούς ελεύθερους άνδρες, να κρίνεται και να τιμωρείται κατά το νόμο.

Άρθρον 28. Ένα έθνος έχει το δίκαιο πάντοτε να μετασχηματίσει και να μεταλλάξει τη νομοθεσία του˙ τα πρόσωπα μιας γενιάς δεν δικαιούνται να καθυποτάξουν στους νόμους τους τα πρόσωπα τα οποία θα γεννηθούν μετά από αυτά.

Άρθρον 29. Κάθε πολίτης έχει ένα ίσο δίκαιο με τους άλλους στο να συντρέχει να γίνεται ένας νόμος, ή να ονοματίσει τους αξιωματούχους, τους βουλευτές, τους στρατηγούς και τους επιτρόπους του έθνους.

Άρθρον 30. Τα δημόσια αξιώματα υφίστανται για τόσο καιρό όσο θέλει και κρίνει εύλογο η διοίκηση. Αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται ως ξεχωριστές τιμές, μήτε ως ανταμοιβές, αλλά ως χρέη απαραίτητα των πολιτών στο να δουλεύσουν για την πατρίδα τους.

Άρθρον 31. Τα εγκλήματα των επιτρόπων τού έθνους και των αξιωματούχων ποτέ δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα. Κανένας δεν έχει το δίκαιο να στοχάζεται τον εαυτόν του απαραβίαστο περισσότερο από τους άλλους. Ήτοι, όταν σφάλει μεγάλος ή μικρός, ο νόμος τον αντιμετωπίζει άφευκτα κατά το σφάλμα του, ας είναι και ο πρώτος αξιωματούχος.

Άρθρον 32. Το δίκαιο του να υποβάλει ο κάθε πολίτης έγγραφη αναφορά και να διαμαρτύρεται για καμίαν ενόχληση η οποία του γίνεται προς εκείνους όπου έχουν την εξουσία του έθνους στο χέρι τους, δεν επιτρέπεται να εμποδίζεται κατά οποιονδήποτε τρόπο , ούτε να του ισχυριστούν πως δεν είναι καιρός ή τόπος, αλλά οποία ώρα και αν προσέρχεται ο παραπονούμενος πολίτης να γίνεται δεκτή η αναφορά του.

Άρθρον 33. Το να αντιστέκεται ο κάθε πολίτης, όταν τον καταθλίβουν και τον αδικούν, είναι αποτέλεσμα των ανωτέρω αναφερθέντων δικαίων του, γιατί κανένας δεν αντιστέκεται όταν ξέρει πως θα δικαιωθεί με τη συνδρομή του νόμου.

Άρθρον 34. Όταν ένας μόνος κάτοικος του βασιλείου τούτου αδικηθεί, αδικείται όλο το βασίλειο˙ και πάλι όταν το βασίλειο αδικείται ή πολεμείται, αδικείται και πολεμείται ο κάθε πολίτης. Γι’ αυτό δεν μπορεί ποτέ κανείς να πει ότι ή τάδε χώρα πολεμείται, δε με μέλει, γιατί εγώ ησυχάζω στην δικήν μου˙ αλλά εγώ πολεμούμαι, όταν η τάδε χώρα πάσχει ως μέρος του όλου όπου είμαι. Ο Βούλγαρος πρέπει να κινείται, όταν πάσχει ο Έλληνας, και τούτος πάλιν για εκείνον, και αμφότεροι για τον Αλβανό ή το Βλάχο.

Άρθρον 35. Όταν η διοίκηση βιάζει, αθετεί, καταφρονεί τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμνει τότε ο λαός, ή κάθε μέρος του λαού, επανάσταση, ν’ αρπάξει τ’ άρματα και να τιμωρήσει τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν απ’ όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο απ’ όλα τα χρέη του. Αν βρίσκονται όμως σε τόπο όπου είναι περισσότεροι τύραννοι, οι πλέον ανδρείοι πατριώτες και φιλελεύθεροι πρέπει να πιάσουν τα περάσματα των δρόμων και τα ύψη των βουνών, μέχρι να ανταμωθούν πολλοί, να πληθύνει ο αριθμός τους, και τότε ν’ αρχίσουν την επιδρομή κατά των τυράννων, ορίζοντες για κάθε δέκα ανθρώπους ένα δέκαρχο, για κάθε πενήντα πεντηκόνταρχο, για κάθε εκατό εκατόνταρχο˙ ο χιλίαρχος να έχει δέκα εκατοντάρχους και ο στρατηγός τρεις χιλίαρχους˙ ο δε αρχιστράτηγος πολλούς στρατηγούς. Τα χρέη των πόλεων, των πολιτειών, των χωρών και των κατά μέρος πολιτών τα οποία χρωστούνε ληφθέντα προ πέντε χρόνων, και σε αυτό το διάστημα πληρωνόταν ο τόκος στους δανειστές, η παρούσα διοίκηση τα αναιρεί, και οι δανειστές δεν έχουν να ζητούν εις το έξης ούτε κεφάλαιο ούτε υπόλοιπα από τους οφειλέτες, ωσάν να εξοφλήθηκαν τα δάνεια τους, γιατί αυτοί διπλασιάζουν τα κεφάλαια τους μες σε πέντε χρόνια.

Πηγή: Άνεμος Ελευθερίας

Το πολίτευμα χρεοκόπησε το λαό ή ο λαός το πολίτευμα;

vouli-hassapis-p19032018

του Πέτρου Χασάπη

Όσο και να διαμαρτύρεται ο λαός στους δρόμους, το Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να κάνει στο λαό και στη χώρα ό,τι θέλει.

Ο εκάστοτε πρωθυπουργός μπορεί να δώσει το όνομα της Μακεδονίας και οποιοδήποτε άλλο όνομα, μπορεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης και κάθε συνθήκης ή να υπογράψει νέα (το ξέρετε ότι η ενδεχόμενη συμφωνία με τα Σκόπια μπορεί να περάσει και κάτω από 151 βουλευτές;), μπορεί να παραχωρήσει νησιά στους Τούρκους κ.λ.π., μπορεί να υπογράψει συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, μπορεί να επιβάλει όσους φόρους θέλει και να περικόψει μισθούς και συντάξεις όσο θέλει, μπορεί να εξοντώσει τις περιουσίες του κόσμου μέσα από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Δεν υπάρχει καμία συνταγματική πρόβλεψη ή δικαίωμα στο λαό για να τον σταματήσει. Αυτό ακριβώς το Σύνταγμα έχουμε και γι′ αυτό φυσικά χρεοκοπήσαμε και επί 10 χρόνια χρεοκοπίας είμαστε αντικείμενα εκμετάλλευσης.

Μπορεί να παραδώσει την περιουσία του κράτους για 99 χρόνια ή και για 500 αν το θελήσει, μπορεί να υπογράφει οποιαδήποτε πρωτογενή πλεονάσματα για όσες γενιές θέλει, κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει. Μπορεί να απαγορεύσει στη Βουλή να νομοθετεί αν δεν το εγκρίνουν οι δανειστές. Το Σύνταγμα τα επιτρέπει όλα.

Το βλέπετε όλοι μπροστά σας. Ποιος μπορεί να σταματήσει τον πρωθυπουργό; Μήπως τα συλλαλητήρια, μήπως οι απεργίες; μήπως οι διαδηλώσεις;, μήπως οι δικαστές, μήπως οι στρατευμένοι στον πρωθυπουργό βουλευτές; ΠΟΙΟΣ; Βλέπετε εσείς κάτι που μπορεί να τον σταματήσει; Το Σύνταγμα ορίζει μόνο τον τρόπο που εκλέγεται ο πρωθυπουργός και το πότε θα ξαναγίνουν εκλογές. Από εκεί και μετά του δίνει απόλυτες εξουσίες, μέσω των νόμων, των ΠΝΠ, των ΠΔ, των υπουργικών αποφάσεων κ.λ.π. να κάνει ό,τι γουστάρει ή τέλος πάντων ό,τι του επιβάλλουν αυτοί που τον στηρίζουν. Τα δε δημοψηφίσματα είναι δική του αποκλειστικά αρμοδιότητα, καθόσον στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία. Ούτε υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο για να ελέγχει καθολικά τη συνταγματικότητα των νόμων. Το ότι μπορεί ο όποιος πρωθυπουργός να έχει εκλεγεί με άλλη ατζέντα και με άλλες υποσχέσεις σε σχέση με αυτά που κάνει, ουδόλως ενδιαφέρει το Σύνταγμα, ούτε προβλέπει κάτι γι′ αυτό.

Φίλοι μου λυπάμαι, αλλά όσο δεν καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι το Σύνταγμά της που δίνει όλες τις εξουσίες σε έναν κοινοβουλευτικό “δικτάτορα” πρωθυπουργό (τον οποίο ενδέχεται να τον ελέγχουν αντιλαϊκά συμφέροντα) και πετάει το λαό έξω, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να αλλάζουμε πράγματα.

Όλοι πια ζούμε την απόλυτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Χρεοκοπία όχι μόνο στον οικονομικό τομέα. Η οικονομική χρεοκοπία είναι ένα από τα αποτελέσματα. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει σε όλους τους τομείς. Το πολίτευμα της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας ως η κορωνίδα των πάντων στη χώρα, χρεοκόπησε και το ερώτημα που τίθεται είναι: Χρεοκόπησε το πολίτευμα το λαό ή ο λαός το πολίτευμα;

Ακόμα και οι κρατικοδίαιτοι συστημικοί συνταγματολόγοι, άρχισαν τελευταία να μουρμουρίζουν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα. Το βλέπουν ακόμα κι αυτοί το πραγματικό πρόβλημα της χώρας. Στην πραγματικότητα, δεν χρειαζόμαστε αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως ενδεχομένως τις επιβάλουν οι δανειστές. Το χρεοκοπημένο αυτό Σύνταγμα δεν επιδιορθώνεται. Χρειαζόμαστε ένα νέο πραγματικά δημοκρατικό Σύνταγμα συνταγμένο και ψηφισμένο άμεσα από τον ίδιο το λαό.

Πηγή: https://hassapis-peter.blogspot.gr

Δελτίο Τύπου για 25η Μαρτίου (20.3.2018)

alli-ellada-logo

 

Ελλάδα, Ισημερία Μαρτίου 2018

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
25η Μαρτίου 2018: ΕΝΑΣ χρόνος από την θεμελίωση της πρότασής μας
για Συγκρότηση του ΑντιΣυστημικού Κινήματος «άλλη ΕΛΛΑΔΑ» !

 

Στην πρώτη επέτειο από τη « ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ », οπότε ( πέρσι, την 25η Μαρτίου 2017 ) πραγματοποιήθηκε η θεμελίωση της πιο ριζοσπαστικής πρότασης για συνένωση όλων των εκτός Βουλής κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για να δημιουργήσουμε μια πατριωτική και δημοκρατική «άλλη ΕΛΛΑΔΑ» (https://www.alliellada.gr/?page_id=7491), καλούμε και πάλι τους συνειδητοποιημένους συμπολίτες μας να επανεξετάσουμε την πρόταση και τις προοπτικές της στη σημερινή εποχή την ίδια ιστορική μέρα, Κυριακή ανήμερα της εθνικής μας γιορτής!

Συναντιόμαστε αρχικά την 9η πρωϊνή ώρα στον πεζόδρομο μπροστά στην Είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης για ειδική ξενάγηση των μελών και φίλων μας από τον Γ. Βράϊλα- «Επίκουρο» στο Μουσείο της και αμέσως μετά ώρα 12:00 το μεσημέρι οδεύουμε προς την Πνύκα και συζητάμε στο παραδοσιακό μας « Κιόσκι Δημοκρατίας», δίπλα στο εκκλησάκι του Λουμπαδιάρη, όπου διαβουλευόμαστε κι αποφασίζουμε για τα εξής θέματα:

Α) τη διεκδίκηση ενός άλλου ΙΔΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ μιας «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ», που να μη ζηλεύει τους θεσμούς άλλων Κρατών, αλλά αντίθετα να προκαλεί τους πληθυσμούς άλλων, κατ΄ αρχήν όμορων με την Ελλάδα περιοχών ή κρατών να διεκδικούν με δικά τους ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ την ενσωμάτωσή τους στη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ αυτή ! Για να απελευθερώνονται και από τις δικές τους υποδουλώσεις σε Ολιγαρχίες !

Β) τη συγκρότηση από εμάς τους Πολίτες άλλων Εθνικοαπελευθερωτικών παράλληλων Θεσμών Ποιοτικής Ανάπτυξης, που θα μας απαλλάξουν από τα δεινά της Κομματοκρατίας και της απελπισίας , όπως της Εθνοσυνέλευσης, του ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ, της Νέας Ηλιαίας κλ., που ήδη λειτουργούν πρωτοποριακά, ελλιπώς αλλά ανελλιπώς, έχοντας δημιουργήσει Συνταγματικά Έθιμα, που επισφραγίστηκαν από τα Συλλαλητήρια για την ονοματοδοσία της Βαρντάρσκα !

Γ) την πρότασή μας για « Βαλκανική Οικονομική Συμπολιτεία » ! Έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε τα απελευθερωτικά οράματα του Ρήγα Φεραίου και του Διαφωτισμού στην Ελληνική Ενδοχώρα, που άλλοι επιβουλεύονται !

Δ) τις προοπτικές εκλογικής παρουσίας και συμμετοχής μας στις τρεις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις (Ευρωεκλογές Μαΐου 2019, Δημοτικές και Εθνικές εκλογές). Οι πρόσφατες εξελίξεις με τα συλλαλητήρια για το εθνικό ζήτημα της ονομασίας της Βαρντάρσκα, που υποδαυλίστηκαν από τις συμπράττουσες στη Συμμαχία μας «άλλη ΕΛΛΑΔΑ» συλλογικότητες του «ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ» (http://www.dimovoulio.gr/?p=3830) και «Νέα Ελληνική Συντακτική Εθνοσυνέλευση» – (http://www.s120s.gr/?p=2248), το ζήτημα της σύλληψης των Ελλήνων Αξιωματικών στον Έβρο μετά από τις θαλάσσιες προκλήσεις των Τούρκων ιμπεριαλιστών και η επιτυχία του να πρωτεύσει στις πρόσφατες Ιταλικές εκλογές το « Κίνημα 5 Αστέρων », που αναγνωρίζει ως αντίστοιχη πολιτική του έκφραση στην Ελλάδα το «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» (https://www.dimopolis.gr/?p=4772), που επίσης συμπράττει στην «άλλη ΕΛΛΑΔΑ» (https://www.alliellada.gr/?p=8224), καθιστούν την πρωτοβουλία μας για πατριωτική συσπείρωση με όλα τα ειδικότερα ζητούμενα, όπως τα θέτουμε ως ρεαλιστική πρόταση για να δημιουργηθούν κινηματικές προϋποθέσεις διεμβολισμού του πολιτικού καθεστώτος, που προτιμάει να μας μεταχειρίζεται ως υπηκόους και τη Συνταγματική αλλαγή του σε πολίτευμα Αυθεντικής Δημοκρατίας.

Η συνέπειά μας στην υποστήριξη του Δημοψηφίσματος του 2015 και της εφαρμογής των αποτελεσμάτων αυτού από ένα Ελληνικό Αντιμνημονιακό Μέτωπο (http://www.heliaea.gr/?p=848), θα μας ξαναφέρει στην αίθουσα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου την 23ηΜαΐου 2018 (κτίριο Αρείου Πάγου, Α’ όροφος – ώρα 18:00) για να διεκδικήσουμε την νόμιμη χρηματοδότηση του εγχειρήματος μιας σοβαρής και συνεπούς εκλογικής μας παρουσίας από τα αδίκως στερηθέντα για εμάς κονδύλια της συμμετοχής μας στις Ευρωεκλογές του 2014 με τον πολλαπλά προδομένο μας τότε συνασπισμό « Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο ».

ΟΣΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ!


ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
www.alliellada.gr
Τηλέφωνα: 210 363 2000 – 210 364 8300, Fax: 210 361 0882,
E-mail: nele@dimopolis.gr
Ιπποκράτους 42 – Αθήνα 10680

 

Η ΤΥΡΑΝΝΙΚΗ “ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ”

ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ !

ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΚΑΙΟ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΡΑΦΑΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΗ σημερινής ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΛΑΟΥ και μόνο μια ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΑΛΛΑΓΗ σε ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ θα μας σώσει ! Μας επιβεβαιώνει ο γνωστός Συνταγματολόγος Καθηγητής Ανδρέας Δημητρόπουλος, μέλος της απωλεσθείσας «Επιτροπής Διαβούλευσης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος», που ΠΡΟΕΚΥΨΕ αμέσως μετά και ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΗΣ Νέας Ελληνικής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης την 7η ΜαΊου 2016 ( www.s120s.gr ) και δεν ανακοινώθηκαν ακόμη τα Πορίσματά της επίσημα, εξαιτίας των απαντήσεων των Ελλήνων στα Ερωτηματολόγιά της! Ο ίδιος υιοθετεί και την άποψή μας ότι χρειάζεται στο ΝΕΟ Σύνταγμά μας η ύπαρξη δεύτερου Σώματος Γερουσίας ( που εμείς θεμελιώσαμε και λειτουργούμε ανελλιπώς από 11/11/11 ως ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ – www.dimovoulio.gr , έχοντας δημιουργήσει ήδη Συνταγματικό Έθιμο !) για να μεριμνά μεταξύ άλλων και όταν προκύπτει η «ΤΥΡΑΝΝΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ» των ημερών μας με δυσαρμονία Βουλευτών και Λαϊκής Κυριαρχίας !.

 

Άρθρο του Ανδρ. Δημητρόπουλου Καθηγητή Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: greek-market-research.com

Εδώ και μερικά χρόνια – και κυρίως τα δύο τελευταία- ζούμε στην Ελλάδα ίσως την πλέον εκφυλιστική μορφή του αντιπροσωπευτικού κοινοβουλευτισμού, το φαινόμενο της «τυραννικής πλειοψηφίας». Ο τίτλος φαίνεται να περιέχει κάποιαν αντίφαση. Πλειοψηφία και τυραννική; Προφανώς πρόκειται για κοινοβουλευτική πλειοψηφία τυραννική απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία του Λαού. Πρόκειται για κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία συμπεριφέρεται ως δυνάστης, κραδαίνοντας μάλιστα αναιδώς και «πιστοποιητικό δημοκρατικής νομιμοποίησης» αν και η ίδια καλά γνωρίζει, ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της την εγκατέλειψαν και πλέον δεν αντιπροσωπεύει παρά ελάχιστο ποσοστό του Εκλογικού Σώματος. Ενεργεί σε πολλές περιπτώσεις προφανώς αντίθετα προς την θέληση – αλλά και τα συμφέροντα – του Λαού επικαλούμενη το «χρέος» της να ενεργεί προς το συμφέρον του, επικαιροποιώντας έτσι το περιβόητο από το δυναστικό παρελθόν: «όλα για τον Λαό αλλ΄ ουδέν δια του Λαού». Η διαφορά της βέβαια από τον κληρονομικό δυνάστη είναι, πως γνωρίζει, ότι – αντίθετα προς αυτόν- είναι αναλώσιμη και προσπαθεί έτσι να εκμεταλλευθεί και το τελευταίο δευτερόλεπτο παραμονής της στην εξουσία.

Η τυραννική πλειοψηφία ακραία περίπτωση απομάκρυνσης από την αρχή της ταυτότητας και εναρμόνισης Κοινοβουλίου \ Λαού (όταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ταυτίζεται με την πλειοψηφία Λαού) και είναι κορυφαία έκφραση της μεταξύ τους αντίθεσης και δυσαρμονίας (όταν η μειοψηφία Λαού είναι κοινοβουλευτική πλειοψηφία). Κάποτε μια τέτοια αντίθεση ήταν αρχικά αδιανόητη, αργότερα σπάνια και οπωσδήποτε περιστασιακή, κυρίως σε περιπτώσεις μετάστασης βουλευτών από κόμμα σε κόμμα (βλ τα γεγονότα του 1965) ή σε κακή λειτουργία του εκλογικού συστήματος (βλ βουλευτικές εκλογές 1956) . Ήταν η εποχή που η Δημοκρατία συμβάδιζε με τον κοινοβουλευτισμό ενάντια στην Μοναρχία. Τότε που το κοινοβουλευτικό ήταν εξ ορισμού και δημοκρατικό, η περίοδος της παντοδυναμίας της πολιτικής αντιπροσώπευσης. Η ιστορική πορεία κατέδειξε, ότι Δημοκρατία και Κοινοβουλευτισμός δεν ταυτίζονται. Δημοκρατικά και αντιπροσωπευτικά στοιχεία του πολιτεύματος δεν είναι πάντοτε παράλληλα, αλλά υπάρχουν, αρχικά στιγμές, αργότερα – και ιδίως σήμερα – περίοδοι όχι μόνον αντίθεσης αλλά και ισχυρής σύγκρουσης. Στην Ελλάδα το ζήσαμε αυτό με τα γεγονότα του 1965, που ορθά θεωρήθηκαν ως «συνταγματική παρέκβαση», πέρα από τη συνταγματική κανονικότητα – παρά το ότι διετηρείτο η «τυπική κοινοβουλευτική νομιμότητα» – και γι αυτό επιδιώχθηκε η επανεναρμόνιση του Κοινοβουλίου προς την Λαϊκή Θέληση. Κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης η εναρμόνιση Λαού και Κοινοβουλίου ήταν αρχικά φυσικό αποτέλεσμα της λειτουργίας του πολιτεύματος. Η αντίθεση κοινοβουλίου Λαού άρχισε να επανεμφανίζεται με την εισβολή του χρηματοπιστωτισμού και την συνακόλουθη παραμόρφωση του πολιτεύματος σε «χρηματοπιστωτικό αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτισμό». Στις αρχές κατά τα πρώτα χρόνια του μνημονίου, μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αντιστάθηκαν σθεναρά σε αυτή την συνταγματική και πολιτική παραμόρφωση. Τελικά κάμφθηκαν οι μεμονωμένες αντιστάσεις. Σαν να κυριάρχησε μια συνταγματική αδιαφορία, συνοδευόμενη από κάποιας μορφής πολιτικό αμοραλισμό. Ο χρηματοπιστωτικός κοινοβουλευτισμός βασίστηκε στην κομματική πειθαρχία, η οποία ξεκίνησε ως υγιές δημοκρατικό συνταγματικοπολιτικό φαινόμενο , ως μέσο άμυνας εναντίον παρεμβάσεων του στέμματος στα εσωτερικά των κομμάτων και διαφύλαξης της εσωτερικής τους ενότητας, ως ισχυρός μοχλός μετατροπής της Λαϊκής Θέλησης σε κοινοβουλευτική – κρατική θέληση. Ποιος μπορούσε τότε να φαντασθεί ότι η κομματική πειθαρχία θα έστρωνε τον δρόμο για την κοινοβουλευτική επικράτηση του χρηματοπιστωτισμού και την μεταβολή του Εθνικού Κοινοβουλίου σε χρηματοπιστωτικό παράρτημα. Δύναμη της χρηματοπιστωτικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν είναι η αλήθεια και η ουσία των θέσεων της, αλλά η πολυσήμαντη αδυναμία των μελών της. Όσο μεγαλύτερη πνευματική, οικονομική, πολιτική, χαρακτηρολογική κλπ αδυναμία τόσο πιο συμπαγής πλειοψηφία. Η κυριαρχία της μετριότητας και της «τυφλότητας» αποτελεί προϋπόθεση της τυραννικής πλειοψηφίας. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να ισχυρισθεί, και πως διαπιστώνεται αυτή η διάσταση κοινοβουλίου και Λαού; Ποιες είναι οι ενδείξεις – αν όχι αποδείξεις – που αποδεικνύουν αυτή την μεταβολή; Το ερώτημα αυτό θυμίζει έντονα την εποχή πρώϊμη κοινοβουλευτική περίοδο, στην οποία οι κυβερνήσεις μειοψηφίας δεν συγκαλούσαν τη Βουλή για να μην αποδειχθεί η μειοψηφία τους. Και τελικά οι έλληνες εξεγέρθηκαν για να επιβάλλουν την αρχή ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σε κάθε χρονικό σημείο, είτε η βουλή είναι παρούσα, δηλαδή σε σύνοδο, είτε απούσα. Και καθιερώθηκε έτσι και η απόλυτη αρχή της διατήρησης και αμέσως μετά η σχετική αρχή της δεδηλωμένης. Τότε η κομματική ιδιότητα των βουλευτών βοηθούσε περισσότερο τον προσδιορισμό της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Σήμερα προβάλλεται, ότι η διάσταση πλειοψηφίας του Εκλογικού Σώματος και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι δύσκολο και δεν μπορεί να «αποδειχθεί» παρά μόνον με εκλογές. Πράγματι, οι δημοσκοπήσεις δεν παρέχουν ασφαλές κριτήριο γιατί εκτός του ότι είναι «φωτογραφίες της στιγμής» δεν είναι δύσκολο να προσκομιστούν δημοσκοπήσεις με αντίθετα συμπεράσματα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που λίγο πολύ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ίδια αποτελέσματα. Λαϊκές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι πάντοτε μπορούν να οργανωθούν από τους πολιτικούς αντιπάλους. Υπάρχουν όμως και παλλαϊκές συγκεντρώσεις (όπως τα συλλαλητήρια της 21 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου 2018) των οποίων τόσο το πάθος όσο και ο όγκος είναι τεράστιος και με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας δεν μπορεί να αποκρυβεί. Πέρα όμως από όλα αυτά και άλλα που θα μπορούσαν να προστεθούν υπάρχει ένα αδιάψευστο και αμάχητο τεκμήριο της αναντιστοιχίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πλειοψηφίας Λαού. Είναι η ίδια η αιτία που την δημιούργησε. Είναι η απεμπόληση του προεκλογικού προγράμματος και η μεταστροφή της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι, ότι άλλο διακηρύχθηκε προεκλογικά και άλλο εφαρμόζεται μετεκλογικά, είναι η μετεκλογική μεταμόρφωση με την λήψη βαρύτατων αντιλαϊκών μέτρων. Και θα αποτελούσε παράβαση κάθε κανόνα της λογικής, αν ισχυριζόταν κανείς, ότι ο Λαός εξακολουθεί να είναι υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δηλαδή και υπέρ των μέτρων που λαμβάνονται εις βάρος του, ερήμην του κατά παραπλάνησή του και ενάντια στο στοιχειώδη κανόνα pacta suntservanda. Η εφαρμογή διαφορετικής – και κυρίως δυσβάστακτης αντιλαϊκής – πολιτικής από εκείνη που εξαγγέλθηκε προεκλογικά δημιουργεί αμάχητο τεκμήριο δυσαρμονίας πλειοψηφίας Λαού και πλειοψηφίας Κοινοβουλίου, το οποίο μόνον με αντίθετο εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να ανατραπεί.

Η τυραννική πλειοψηφία οφείλεται στην μετεκλογική μεταμόρφωση στη διάσταση μεταξύ προεκλογικών διακηρύξεων και υποσχέσεων και μετεκλογικής κυβερνητικής πολιτικής. Και δεν πρόκειται απλώς για αθέτηση ορισμένων προεκλογικών υποσχέσεων, κάτι το οποίο λίγο πολύ πάντοτε υπήρχε στην πολιτική ζωή. Η μετεκλογική μεταμόρφωση της τυραννικής πλειοψηφίας έχει πολύ πιο έντονα ποσοτικά και ποιοτικά γνωρίσματα. Πρόκειται για κυβερνητική πρακτική εκ διαμέτρου αντίθετη από την διακηρυχθείσα προεκλογικά, δηλαδή τελικά για συνολική άρνηση των βασικών κ.ά διακηρύξεων. Και αυτό «δικαιολογείται» με το επιχείρημα, της άγνοιας, σαν να επιτρέπεται και να συγχωρείται η άγνοια σε τόσο σοβαρά θέματα. Η τυραννική πλειοψηφία συνεχίζει να ενεργεί «προς όφελος του Λαού» (όπως επιχειρηματολογεί) ερήμην όμως και αντίθετα προς την θέληση του Λαού. Οι πραγματικοί λόγοι μετεκλογικής μεταστροφής της πλειοψηφίας ο τρόπος και τα μέσα, με τα οποία πραγματοποιείται έχουν πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον, βρίσκονται όμως έξω από τα όρια του παρόντος. Νομική – συνταγματική βάση αυτής της μετεκλογικής μετατροπής είναι αυτό το ίδιο το αντι-προσωπευτικό σύστημα, η πολιτική αντι-προσώπευση

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον και κρίσιμο συνταγματικά και πολιτικά θέμα το οποίο ανακύπτει είναι αυτό της αντιμετώπισης της τυραννικής πλειοψηφίας. Το θέμα είναι μείζον διότι αφορά αυτή την ίδια την Δημοκρατία στην οποία η πλειοψηφία (Λαού και Κοινοβουλίου κυβερνά και η μειοψηφία (Λαού και Κοινοβουλίου ελέγχει). Διάφορα Συντάγματα, όπως και το ελληνικό δεν έχουν συνταχθεί σε κλίμα αντιμετώπισης της τυραννικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Το Κοινοβούλιο ως «μικρογραφία» και «καθρέφτης» του Λαού -και κατ΄ αναλογία η κοινοβουλευτική πλειοψηφία- εθεωρείτο πάντοτε a priori φύλακας και προστάτης του Εκλογικού Σώματος και σε καμία περίπτωση απειλή, από την οποία χρειάζεται προστασία. Έτσι σε πολλά Συντάγματα δεν προβλέπονται κατάλληλα συνταγματικά μέσα για την αντιμετώπιση της «πλειοψηφικής απειλής». Στο ελληνικό Σύνταγμα η αντίθεση κοινοβουλίου και Λαού προβλεπόταν στο Σύνταγμα του 1986 ως δυσαρμονία κοινοβουλίου και Λαϊκής θέλησης (λαϊκού αισθήματος). Ως μέσο αντιμετώπισης της αντίθεσης αυτής και επανεναρμόνισης Κοινοβουλίου – Λαού προβλεπόταν το «προεδρικό δημοψήφισμα» δηλαδή το δημοψήφισμα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν μια ορθή – όχι όμως πλήρης – πρόβλεψη, που δυστυχώς απαλείφθηκε και η οποία σε μια μελλοντική αναθεώρηση πρέπει να επανέλθει παράλληλα με το Δημοψήφισμα με Πρωτοβουλία των Πολιτών. Η ίδρυση Γερουσίας σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό των διαιτητικών κυρίως προεδρικών αρμοδιοτήτων και η αξιοποίηση του Δημοψηφίσματος (πχ για πρόωρη διάλυση της Βουλής) μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικές συνταγματικές διεξόδους. Μέχρι τότε δεν μένει παρά η ενεργοποίηση των πολιτών και η φιλοπατρία των Ελλήνων στους οποίους εναποθέτει ο συντακτικός νομοθέτης (άρθρ. 120) την φύλαξη του Συντάγματος.

 

ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΣΑ Ο ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΜΑΣ δικηγόρος ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΑΣ έλεγε στην Παληά Βουλή κατά την πρώτη επέτειο από το ξεκίνημα της Διαρκούς Εθνοσυνέλευσης Ελληνισμού, που πραγματοποιήθηκε φέτος με τα δύο Συλλαλητήρια, που ενεργά συμμετείχαμε ως «Εθελοντές για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς» !
(Διαβάστε το σχετικό άρθρο
)

Όσοι ενδιαφερόμαστε για το τι δέον γενέσθαι πλέον στις κρίσιμες αυτές μέρες για την πολλαπλά επαπειλούμενη Πατρίδα μας ελάτε στη διάλεξη που θα δώσει ο κ. Γ. Κόκκας την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, ώρα 20:00 στον Σύνδεσμο Θεσσαλονικέων Αθήνας (Αβέρωφ 11- Ε΄Όροφος) με θέμα: « Η Επανάσταση των Ζηλωτων στη Θεσσαλονίκη του 14ου αιώνα και η σημασία της για εμάς σήμερα»!

 

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων, σας προσκαλούν στο εντευκτήριό μας
την Τετάρτη 14 Μαρ. 2018 και ώρα 20:00,
στην ομιλία του (από 30ετίας ) μέλους μας και δικηγόρου της ΕΡΤ κ. Γιώργου Λ. Κόκκα με θέμα:
“ Η επανάσταση των Ζηλωτώνστην Θεσσαλονίκη ( 14ος αιώνα μ.Χ.) και η σημασία της για μας σήμερα”.
Πρόκειται για μία άγνωστη περίοδο της πόλης μας, η οποία πρέπει να φωτισθεί σε όσους διψούν για την ιστορία της Θεσσαλονίκης μας.
Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με φαγητό.

 

Επετειακή Ανακοίνωση για Βαλκανική Συνδιάσκεψη Αμεσοδημοκρατών με E.F.D.D.

ekad_full-logo

 

ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για πρόταση ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ
προς ένταξή τους σε Βαλκανική Οικονομική Κοινότητα μέσω ΕΛΛΑΔΑΣ
κι ευχές μας στο Ιταλικό Κίνημα 5 ΑΣΤΕΡΩΝ και για συνεργασία μας
σε μια « Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας» – “E.F.D.D.”

 

efdd-2017

 

Ελλάδα, Πλατεία Συντάγματος, 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Πριν από ένα ακριβώς χρόνο στη Θεσσαλονίκη τα Αμεσοδημοκρατικά Κινήματα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας συναντηθήκαμε στη Θεσσαλονίκη με πενταμελή επίσημη εκπροσώπηση του Ιταλικού «Κινήματος 5 Αστέρων», που σήμερα διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στις Ιταλικές εκλογές με τις ευχές όλων μας και όσων άλλων συμμετείχαν (από τη Βουλή Εσθονίας και εκπροσώπους της πολυμελούς Παράταξης του Ευρωκοινοβουλίου E.F.D.D.- Europe of Freedom and Direct Democracy”) στη Συνδιάσκεψη (http://www.dimopolis.gr/?p=4772) για το Μέλλον των Βαλκανίων και δημιουργία Άξονα «Ανατολικής Ευρωπαϊκής Ένωσης» για την ποιοτική ανάπτυξη των πατρίδων μας !

Δεν μπορούσαμε τότε να φανταστούμε ότι οι ιδέες που διατυπώθηκαν θα εύρισκαν εντός έτους εφαρμογή με τα Συλλαλητήρια για το Σκοπιανό ζήτημα και την ανάγκη να εκφραστεί η Λαϊκή Κυριαρχία για την πραγματική βούληση των Βαλκανικών Λαών για Ισότιμη κι εποικοδομητική προς όλους Συνεργασία, πέρα από τις κατευθυνόμενες από τη μυστική Διπλωματία και αλλότρια διεθνή Κέντρα και συμφέροντα αποφάσεις των πολιτικών, που δεν μας αντιπροσωπεύουν πλέον ! Ιδίως αφού τα θέματα αυτά δεν ετέθησαν ουδέποτε στα προεκλογικά τους δήθεν ¨Συμβόλαια με τους Λαούς» , που υποτίθεται ότι τους εκλέγουν με καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα και τις λοιπές δήθεν δημοκρατικές στρεβλώσεις !

Πλέον, μετά την πολλαπλά εκδηλωμένη στην Ελλάδα διάσταση Βουλής και εκλογικού Σώματος, τουλάχιστον για το ζήτημα της ονομασίας της πάλαι ποτέ «ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ», είμαστε σε θέση να προτείνουμε στους κατοίκους της χώρας αυτής, Συνέχεια ανάγνωσης Επετειακή Ανακοίνωση για Βαλκανική Συνδιάσκεψη Αμεσοδημοκρατών με E.F.D.D.