Το Διεθνές «Φόρουμ» για την Σύγχρονη Άμεση Δημοκρατία, διοργανώθηκε στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και διήρκησε πέντε ημέρες, από τις 30 Ιουλίου ως τις 4 Αυγούστου 2010. Η διάσκεψη προσέλκυσε περισσότερους από 400 επαγγελματίες, ενεργά στελέχη, κριτικούς και μελετητές της Άμεσης Δημοκρατίας και κατέληξε στη Διακήρυξη του Σαν Φρανσίσκο σχετικά με τη Σύγχρονη Άμεση Δημοκρατία.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO
Η Σύγχρονη Άμεση Δημοκρατία, κατά τους διοργανωτές, είναι ένας σημαντικός τρόπος να συμμετέχουν οι άνθρωποι στα αντιπροσωπευτικά κυβερνητικά επίπεδα — τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, και διεθνές. Είναι μια διαδικασία που λειτουργεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα σε μέρη όπου η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται. Για να βελτιώνουμε την Άμεση Δημοκρατία, πρέπει να συνεχίσουμε να ανταλλάσουμε απόψεις και εμπειρίες μεταξύ μας, γεφυρώνοντας τα χάσματα της διαφορετικότητας σε όλους τους τομείς (υπηκοότητα, ιδεολογία, κομματική ταύτιση, αλλά και να αναδείξουμε εναλλακτικές μορφές δόμησης της ανθρώπινης κοινωνίας που να βασίζονται στην πραγματική λήψη αποφάσεων από τους πολίτες και όχι μόνο από τους πολιτικούς).
Συζητήθηκαν πολλές ιδέες, προτάσεις και αρχές σχετικές με την άμεση δημοκρατία που ανέπτυξαν οι εισηγητές και με διαδραστικές διαδικασίες συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο συντονιστής του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας και της Μ.Κ.Ο. “ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ”, δικηγόρος Γιώργος Λ. Κόκκας, που συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαδικασίες και ήταν κύριος εισηγητής στο «πάνελ» την 03/10 με θέμα «Δημιουργώντας Συντάγματα Άμεσης Δημοκρατίας στην Υφήλιο». Συζητήσαμε αυτές τις ιδέες και χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία ψήφισης, καταλήξαμε συλλογικά στην Διακήρυξη και στις τρεις σημαντικότερες αρχές που εκφράζουν το κίνημα, δηλαδή στη Διαφάνεια, η Ανοιχτή Πρόσβαση όλων στις διαδικασίες και στη Διαβούλευση, που πρέπει να εφαρμόζονται για να κατευθύνουν τη Δημοκρατία παγκόσμια.
Το «Φόρουμ» αποδέχτηκε την πρόταση του Γιώργου Κόκκα και πολλών άλλων συμμετεχόντων για να δημιουργηθεί μία «Διεθνής Επιτροπή για την Υιοθέτηση (adoption) μιας χώρας σε κρίση, ώστε να προσφερθεί αμεσοδημοκρατική λύση στα προβλήματα της», υπό την προεδρία του Γερουσιαστή Mike Gavel, που είναι παγκόσμια γνωστός για τους αμεσοδημοκρατικούς του αγώνες.